Mój ulubiony przepis na puszyste i chrupiące gofry. W domu używam gofrownicy typu "3 w 1" czyli z wymiennymi wkładami do pieczenia. Oczywiście przy tego typu wynalazkach nie można spodziewać się pięknych gofrów jak znad Bałtyku jednak dzięki temu przepisowi możemy otrzymać bardzo podobne gofry i unikniemy niechcianych naleśników które bardzo często wychodzą w słabych gofrownicach. Bardzo serdecznie polecam.
Puszyste gofry waniliowe
Składniki:
160 g mąki pszennej
15 g cukru
szczypta soli
50 g roztopionego masła
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
270 ml mleka
mały cukier waniliowy
Gofrownicę nagrzać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione mało, żółtka i połowę mleka. Mikserem krótko wymieszać do połączenia się składników. Wlać resztę mleka i znowu wymieszać. Do masy dodać ubite białka i za pomocą łyżki lub trzepaczki delikatnie wymieszać. Do nagrzanej gofrownicy wlać dużą ilość ciasta dzięki czemu gofry urosną i powstanie ładna kratka z obu stron. Piec do złoto-brązowego koloru.
przepis pochodzi z książki: Michel Roux "Eggs"
0 komentarze:
Prześlij komentarz