W okresie świątecznym w wielu domach brakuje czasu na sprzątanie, gotowanie i pieczenie. W moim domu było tak samo więc na fotografowanie znalazłam czas dopiero przy świątecznym stole. W tym roku zdecydowałam się upiec sernik z puszystym musem malinowym i kawałkami malin. Kremowa warstwa serowa idealnie komponuje się z lekko kwaśną warstwą malinową w której ukryte są świeże maliny. Naprawdę bardzo smaczny.
Sernik z puszystym musem malinowym
Ciasteczkowy spód:
200 g ciasteczek pełnoziarnistych
2 łyżki masła
Masa serowa:
500 g sera twarogowego zmielonego
500 g serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
2 żółtka
Mus malinowy:
500 g mrożonych malin
małe opakowanie cukru waniliowego
10 g żelatyny ( 1 łyżka)
odrobina wody
500 g zimnej śmietany kremówki 36%
6 łyżek cukru pudru
Ciasteczkowy spód: Ciasteczka pokruszyć lub zmielić blenderem na drobne kawałki. Masło roztopić a następnie dodać do ciasteczek i wymieszać dokładnie. Dno prostokątnej blachy o wymiarach 25 x 30 cm ( może być większa) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową ułożyć równo na dnie blachy i uklepać.
Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175 stopni bez termoobiegu z grzaniem góra dół. Do dużej miski wrzucić twaróg, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i zmiksować.
Następnie dodać jajka i żółta miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Gotową masę serową wylać równo na wcześniej przygotowany spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Przez 15 minut piec w 175 stopniach a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 30-45 minut. Odstawić do ostudzenia. Wierzch sernika po upieczeniu powinien być równy.
Mus malinowy: Mrożone maliny rozmrozić, zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko do miseczki aby pozbyć się pestek. Do powstałego musu dodać cukier waniliowy i wymieszać. Żelatynę namoczyć w garnuszku w minimalnej ilości wody i lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dodać kilka łyżek musu, wymieszać a następnie całość wlać do miseczki z musem i znowu wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników.
Świerze maliny ułożyć na upieczonym serniku. Na nie wylać masę malinową i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można dowolnie udekorować. Sernik najlepiej przechowywać do 2 dni w lodówce ze względu na masę malinową która może zrobić się kwaśna.
0 komentarze:
Prześlij komentarz