niedziela, 4 maja 2014

Ciasto na oleju z owocami

0


Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na niezapowiedzianą wizytę gości. Jako nadzienie każdy owoc będzie pasował, nieważne czy świeży czy mrożony. Ja zdecydowałam się na mrożone owoce leśne. Ciasto jest bardzo wilgotne, podobne do tradycyjnego ciasta ucieranego i biszkoptowego. 

Ciasto na oleju z owocami

Składniki:
6 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
świeże lub mrożone owoce

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier. Cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku a na sam koniec olej. Dokładnie zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 30x20 cm (ciasto będzie niższe, można również użyć blaszki o wymiarach 25x25 cm, wtedy ciasto będzie wyższe) i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec bez termoobiegu przez 50-60 min lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz