Jestem wielką fanką serników dlatego bardzo często je piekę. Nigdy jednak nie przygotowałam sernika na zimno. Nie wiedzieć dlaczego zawsze odkładałam to na później. W końcu nadszedł ten czas i oto on. Bardzo smaczny sernik o kremowej konsystencji, pokryty grubą warstwą galaretki malinowej wymieszanej z musem malinowym. Bardzo ładny kształt sernika uzyskałam dzięki silikonowej tortownicy, która według mnie sprawdzi się dużo lepiej niż metalowa.
Sernik na zimno z malinami
Masa serowa:
250 g zmielonego sera twarogowego
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
70 g cukru pudru
20 g żelatyny w proszku
70 ml wrzącej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Do miski wrzucić serek mascarpone, ser twarogowy i kremówkę. Całość zmiksować na jednolitą masę. Dodać cukier puder i znowu zmiksować. Jedną łyżkę masy serowej dodać do żelatyny i dokładnie wymieszać. Dodać drugą łyżkę żelatyny i znowu wymieszać. Powtórzyć jeszcze kilka razy. Mieszankę dodać do reszty masy serowej i dokładnie wymieszać (gdyby w masie pojawiły się grudki nierozpuszczonej żelatyny można całość przelać do garnuszka i na małym ogniu delikatnie podgrzać, cały czas mieszając do rozpuszczenia żelatyny). Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Warstwa malinowa:
2 galaretki malinowe
500 ml wrzątku
500 g malin świeżych lub mrożonych
Obie galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Maliny rozmrozić i zmiksować w blenderze na gładko. Powstały mus można przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek albo od razu dodać do galaretki, wymieszać i odstawić. Tężejącą galaretkę wylać na warstwę serową i wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami i pokroić ostrym nożem. Przechowywać w lodówce.
mniam ,mniam wyglada obłednie i na pewno tak smakuje, zabieram przepis do zrobienia, dziekuje
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) sernik jest bardzo dobry :) polecam się na przyszłość i pozdrawiam :)
Usuń