piątek, 2 maja 2014

Jabłka prażone

0


Jabłka prażone zazwyczaj wykorzystuje do szarlotki i jabłecznika. Najlepszą odmianą jabłek ze względu na kwaśny smak i jasny kolor po usmażeniu jest szara reneta, antonówka i jonagold. W sezonie nie ma problemu z dostaniem tych jabłek w sklepie lecz poza sezonem można wykorzystać domowe zapasy. W moim przypadku zaprawianie jabłek w słoiki odpada ze względu na fakt że po tygodniu wszystkie otwierają się, nie wiedzieć dlaczego. Wymyśliłam więc że najłatwiej będzie jak je zamrożę. Rozwiązanie jest bardzo dobre ale jabłka po rozmrożeniu są bardziej kruche i konsystencją przypominają mus z kawałkami jabłek. Pomimo tego nadal są bardzo dobre.

Jabłka prażone 

Składniki:
kilka kwaśnych jabłek
ok 100 g cukru
ok 1/2 szklanki wody
sok z cytryny

Jabłka pokroić w kostkę i umieścić na patelni. Całość skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wodę. Smażyć na średnim ogniu ok 10 min do momentu aż woda wyparuje a jabłka zmiękną i będą lekko chrupiące. Aby uzyskać mus jabłkowy należy dodać więcej wody i dłużej smażyć.  Można doprawić według uznania dodając więcej lub mniej cukru i ulubione przyprawy np cynamon.

0 komentarze:

Prześlij komentarz