poniedziałek, 19 maja 2014

Orzechowiec

4


Ciasto które zdecydowanie należy do moich ulubionych ciast. Miód, orzechy włoskie i krem waniliowy to połączenie idealne. Ciasto jest sycące i bardzo słodkie więc polecam szczególnie w te chłodniejsze i bardziej ponure dni. Jego smak na pewno każdemu poprawi samopoczucie. Do tego jest naprawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. 

Orzechowiec

Ciasto: 
2 szklaki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
90 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego

Warstwa orzechowa:
250 g orzechów włoskich wyłuskanych
75 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu

Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy ( 40 g )
40 g mąki ziemniaczanej *
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
200 g miękkiego masła

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, posiekać nożem i szybko zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części.  Kwadratową blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć równo na dno blachy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec bez termoobiegu przez 10 min. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat i ostudzić a blachę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i drugą połową ciasta. Odstawić i przygotować warstwę orzechową. 

Orzechy drobno posiekać.W garnuszku umieścić masło, miód oraz cukier i podgrzać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać posiekane orzechy i znowu cały czas mieszać przez 3 minuty aby całość się połączyła przy czym należy uważać żeby masa się nie przypaliła. Gotową masę orzechową równo ułożyć na surowym cieście które znajduje się w blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 12 min. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Krem budyniowy: W szklance mleka wymieszać mąkę i budyń. Pozostałe mleko wlać do garnuszka, wsypać cukier i podgrzać na małym ogniu (nie może pojawić się kożuch). Do gorącego mleka wlać rozpuszczony budyń i mąkę. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje. Gotowy zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ubić na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po łyżce zimnego budyniu. Całość wymieszać na gładką i jednolitą masę.

* zamiast 40 g mąki ziemniaczanej można dodać drugi budyń wtedy krem będzie bardziej intensywny i budyniowy. Ja krem przygotowuje raz z 2 budyni a raz z jednego. Obie wersje są bardzo smaczne.

Pierwszy placek wyłożyć na blaszkę, na wierz wylać krem budyniowy i wyrównać. Na kremie ułożyć drugi placek z warstwą orzechową. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na minimum 2 dni aby placki zmiękły i całość połączyła się ze sobą. Przed podaniem wyjąć wcześniej z lodówki aby ciasto się ociepliło i pokroić ostrym nożem. 

4 komentarze: