środa, 21 maja 2014

Sernik na murzynku

0


Tradycyjna masa serowa połączona z wilgotnym ciastem czekoladowym. Nie za słodkie, nie za gorzkie, idealne do popołudniowej kawy. Można również upiec w wersji z malinami które pięknie wzbogacą kolor ciasta. 

Sernik na murzynku 

Masa czekoladowa:
1 szklanka mleka
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
50 g gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka ( białka i żółtka osobno )

Masa serowa: 
750 g zmielonego twarogu
4 jajka ( białka i żółtka osobno ) 
2/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g roztopionego masła

Masa czekoladowa: Białka odłożyć na później. W garnuszku umieścić mleko, masło, kakao, cukier i połamana czekoladę. Cały czas mieszając podgrzać na małym ogniu by składniki rozpuściły się  i połączyły się ze sobą. Gotowe zdjąć z ognia i ostudzić.  Zimną masę czekoladową przelać do miski. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodać żółtka. Całość krótko zmiksować do połączenia się składników. 

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej. W dużej misie umieścić twaróg, żółtka, obie mąki, ekstrakt waniliowy, masło i krótko zmiksować do połączenia składników. 

Wszystkie białka ( ze składników na masę serową i masę czekoladową ) ubić na sztywną pianę a następnie podzielić na pół. Jedną połowę białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Drugą połowę białek dodać do masy czekoladowej  i również delikatnie wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Blachę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać masę czekoladową a na niej ułożyć masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach C przez 60 min. Po upieczeniu studzić w zamkniętym piekarniku przez kilka minut, później w uchylonym a następnie całkowicie wystudzić na blacie kuchennym. Zimne ciasto pokroić i oprószyć cukrem pudrem. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz