piątek, 13 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami

3


Ciasto które mogłabym jeść praktycznie co tydzień. Bardzo pulchne i aromatyczne. Długo zatrzymuje świeżość. Każdy owoc pasuje do niego idealnie w szczególności śliwki, rabarbar i truskawki. Prawdziwy klasyk wśród ciast. Polecam bardzo serdecznie. 

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto: 
230 g mąki pszennej 
7 g suchych drożdży
125 ml mleka
2 żółtka
50 g cukru
50 g roztopionego masła
16 g cukru waniliowego

Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru 
100 g mąki

Dodatkowo:
świeże owoce np truskawek
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder
odrobina wody

Ciasto:  Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać mleko, żółtka, oba cukry i za pomocą miksera z hakami wyrobić ciasto do gładkiej i jednolitej konsystencji. Pod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ścianki miski. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Małą prostokątną lub okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i wyłożyć równo na blachę. Truskawki obrać, pokroić na połówki i obtoczyć w mące. W małej misce przygotować kruszonkę rozgniatając między palcami wszystkie składniki. Truskawki ułożyć na cieście drożdżowym a następnie wierzch posypać kruszonką. Całość nakryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min do momentu aż ciasto wyrośnie a wierzch ładnie zezłoci się. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na blacie. Wierzch polać lukrem który powstanie po wymieszaniu cukru pudru z wodą. 

3 komentarze: