Ciasto które mogłabym jeść praktycznie co tydzień. Bardzo pulchne i aromatyczne. Długo zatrzymuje świeżość. Każdy owoc pasuje do niego idealnie w szczególności śliwki, rabarbar i truskawki. Prawdziwy klasyk wśród ciast. Polecam bardzo serdecznie.
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto:
230 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
125 ml mleka
2 żółtka
50 g cukru
50 g roztopionego masła
16 g cukru waniliowego
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki
Dodatkowo:
świeże owoce np truskawek
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder
odrobina wody
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać mleko, żółtka, oba cukry i za pomocą miksera z hakami wyrobić ciasto do gładkiej i jednolitej konsystencji. Pod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ścianki miski. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Małą prostokątną lub okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i wyłożyć równo na blachę. Truskawki obrać, pokroić na połówki i obtoczyć w mące. W małej misce przygotować kruszonkę rozgniatając między palcami wszystkie składniki. Truskawki ułożyć na cieście drożdżowym a następnie wierzch posypać kruszonką. Całość nakryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min do momentu aż ciasto wyrośnie a wierzch ładnie zezłoci się. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na blacie. Wierzch polać lukrem który powstanie po wymieszaniu cukru pudru z wodą.
nie ma nic lepszego niż takie ciasto latem:d
OdpowiedzUsuńIdealne :) Takie domowe :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Paniami to najlepsze ciasto :)
OdpowiedzUsuń