Ciasto które jest naprawdę bardzo smaczne. Niesamowicie aromatyczne, pulchne i wilgotne. Słodycz ciasta idealnie komponuje się z kwaskowatością agrestu tworząc niesamowity smak i aromat. Do tego jest bardzo proste w przygotowaniu i mało pracochłonne. Ciasto idealne dla osób które wolą mniej słodsze wypieki. Proponuję użyć różowego agrestu który po upieczeniu pięknie prezentuje się w cieście. Polecam tym bardziej, że sezon na agrest nie trwa zbyt długo.
Ciasto z agrestem
Składniki:
5 jajek ( osobno białka i żółtka )
200 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru trzcinowego
400 g obranego agrestu
W dużej misie ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi porcjami 100 g cukru pudru. W drugiej misie ubić masło z pozostałym cukrem pudrem na białą puszystą masę, Nie przerywając miksowania stopniowo dodać jajka mieszając dokładnie po każdym jednym dodanym, aż składniki się połączą. Do masy dodać aromat waniliowy, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko i dokładnie zmiksować. Na sam koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać ( można na małych obrotach miksera ). Gotową masę przełożyć do tortownicy ( o średnicy 26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Na górze ułożyć agrest lekko go wciskając w ciasto i całość posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( bez termoobiegu, grzanie góra dół ) i piec około 1 godziny lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawić na 10 minut w otwartym piekarniku a następnie zdjąć obręcz z tortownicy i pozostawić na blacie kuchennym do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam agrest ale w cieście go jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam agrest! Szkoda tylko, że w Danii jest taki drogi...
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciacho :)
Ja świeży agrest dostałam w prezencie prosto z ogródka więc nawet nie wiem czy można go kupić w sklepach gdzie mieszkam. Zawsze można skorzystać z agrestu zaprawionego w kompot :) ciasto jest naprawdę bardzo smaczne zapewniam :)
Usuń