Babeczki które są po prostu obłędne. Niesamowicie puszyste i miękkie. Bardzo długo pozostają świrze. Jako nadzienie każdy owoc będzie pasował. Ja wybrałam świeże truskawki. Łatwe w przygotowaniu. Większość czasu zajmuje wyrastanie ciasta przy którym nie musimy się natrudzić. Naprawdę serdecznie polecam.
Drożdżowe babeczki z niespodzianką
Ciasto:
230 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
125 ml mleka
2 żółtka
50 g cukru
50 g roztopionego masła
16 g cukru waniliowego
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki
Dodatkowo:
około 10 świeżych truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko roztrzepane
1 łyżka mleka
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać mleko, żółtka, oba cukry i za pomocą miksera z hakami wyrobić ciasto do gładkiej i jednolitej konsystencji. Pod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ścianki miski. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Formę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką a jej nadmiar usunąć. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części ( można na mniej ale babeczki będą wtedy większe ). Każdą część uformować na okrągły placek, na środku ułożyć jedną truskawkę obtoczoną w mące i zamknąć tak jak sakiewki. Zlepić i włożyć do foremki łączeniem do dołu. Nakryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wierzch posypać kruszonką: mąkę, cukier i masło zagnieść aby powstały większe i mniejsze kawałeczki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( bez termoobiegu ) i piec do złotego koloru przez 20-25 minut. Formę z upieczonymi babeczkami od razu wyjąć z piekarnika i studzić na blacie kuchennym.
0 komentarze:
Prześlij komentarz