Ciasto które piekę praktycznie co tydzień a jeszcze nie zdążyłam zrobić ani jednego zdjęcia aby mogło pojawić się na blogu. Powód jest bardzo prosty. Ciasto jest tak dobre że znika w ekspresowym tempie. Ilość i rodzaj owoców jakie użyjemy do jego przygotowania jest naprawdę dowolny ponieważ wszystko będzie idealnie pasowało. Mój ulubiony dodatek to zdecydowanie kwaśny agrest i rabarbar. Idealnie komponuje się ze słodkim maślanym smakiem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem. Polecam wypróbować a na pewno nie raz powrócicie do tego przepisu.
Ciasto maślane z owocami
Ciasto:
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
50 g zimnego masła
50 g cukru
100 g mąki
Dodatkowo:
rabarbar
agrest
cukier
cukier puder
Składniki na kruszonkę zagnieść w małej miseczce i odłożyć na później. Rabarbar obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do miski. Dodać agrest, całość zasypać cukrem i odstawić. W drugiej misce ubić miękkie masło z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając mieszania dodać po kolei jajka mieszając po każdym jednym dodanym. Na sam koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i całość zmiksować na gładką masę. Ciasto przełożyć do małej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Na górze ułożyć owoce lekko wciskając je w ciasto i zasypać kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C ( z termoobiegiem ) i piec przez 30-40 min aż kruszonka się zesłoci a ciasto ładnie urośnie. Gotowe studzić na blacie kuchennym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
pycha :)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Zjadłabym teraz takie ciasto... :)
OdpowiedzUsuńP.S. Piękne talerzyki.
Dziękuje bardzo :) talerzyki można kupić praktycznie w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego lub w sklepach ogrodniczych z wyposażeniem domu i ogrodu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń