Przepiękne drożdżowe choinki, które można przygotować dzieciom na zbliżające się Mikołajki. Dzieci na pewno chętnie pomogą w kuchni i będą miały wielką frajdę podczas dekorowania lukrem i posypkami cukrowymi. Drożdżówki są miękkie, puszyste i bardzo duże. Polecam.
Drożdżowe choinki
Składniki:
40 g masła
150 ml mleka
300 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
30 g cukru
8 g cukru wanilinowego
1 jajko
Dodatkowo:
1 jajko
łyżka mleka
bardzo gęsty lukier
posypki cukrowe
W małym garnuszku roztopić masło, dodać mleko i wymieszać. W dużej misie wymieszać mąkę z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników w rym przestudzone masło z mlekiem i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto ( można mikserem z hakami ). Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 30 cm, podzielić na 6 równych części ( 6 trójkątów ). Każdy trójkąt naciąć po bokach, nacięcia spłaszczyć w szpic. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć i odłożyć na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie wierzch każdej choinki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoty kolor przez 15 minut. Gotowe wyjąć, przełożyć na kratkę, polukrować i udekorować posypką cukrową.
Składniki:
40 g masła
150 ml mleka
300 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
30 g cukru
8 g cukru wanilinowego
1 jajko
Dodatkowo:
1 jajko
łyżka mleka
bardzo gęsty lukier
posypki cukrowe
W małym garnuszku roztopić masło, dodać mleko i wymieszać. W dużej misie wymieszać mąkę z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników w rym przestudzone masło z mlekiem i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto ( można mikserem z hakami ). Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy 30 cm, podzielić na 6 równych części ( 6 trójkątów ). Każdy trójkąt naciąć po bokach, nacięcia spłaszczyć w szpic. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć i odłożyć na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie wierzch każdej choinki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoty kolor przez 15 minut. Gotowe wyjąć, przełożyć na kratkę, polukrować i udekorować posypką cukrową.
Ależ one śliczne! :)
OdpowiedzUsuńA ile takie drożdzóweczki można przechowywać? chciałam zrobić z dziećmi na upominki dla rodzinki na Święta:) szybko się starzeją? czy raczej dłużej utrzymują swoją miekkość?
OdpowiedzUsuńMoje drożdżówki już zniknęły pierwszego dnia, więc nie wiem jak długo utrzymują świeżość. Myślę że jak każde ciasto drożdżowe do kilku dni jednak ciasto konsystencją przypomina tradycyjne bułeczki pszenne dlatego polecam zjeść je w dniu upieczenia lub na drugi dzień z dodatkiem masła. Pozdrawiam
UsuńPiekne choineczki!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
Usuń