piątek, 10 kwietnia 2015

Babka migdałowa

1


Przepyszna babka migdałowa która zachwyca swoim smakiem i zapachem. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jest ciężka i zbita. Długo zachowuje świeżość dzięki dużej ilości masła i mielonych migdałów. Wierzch babki można udekorować lukrem, cukrem pudrem, migdałami lub kandyzowanymi wiśniami. Polecam. 

Babka migdałowa

Składniki:
150 g miękkiego masła
180 g drobnego cukru
4 duże jajka
120 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów 

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy dodać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt z migdałów, mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Średnią formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Babkę piec przez 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotową wystudzić w formie a następnie wyjąć na kratkę i ozdobić cukrem pudrem lub lukrem.



1 komentarz:

  1. Zapraszam do organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej z nagrodami 'Babki Wielkanocne 2015'. Do akcji można zgłaszać również archiwalne przepisy (dodane po 10-03-2014) Warunkiem udziału jest dodanie banerka akcji pod zgłaszanym wpisem i oczywiście dodanie go na stronie akcji :) Akcja trwa jeszcze tylko dwie godziny! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015

    OdpowiedzUsuń