piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocna babka gotowana

1


Tradycyjna babka gotowana o smaku cytrynowym. Aby ją przygotować konieczny jest zakup specjalnej formy ze szczelnym zamknięciem. Taką formę można kupić w internecie lub w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno uda się każdemu. Polecam

Wielkanocna babka gotowana

Składniki:
3 jajka
szczypta soli
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
mały cukier waniliowy
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 cytryny

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i wstawić do lodówki. W osobnej misie utrzeć miękkie masło na puszystą masę (przez 3 minuty). Następnie dodać małymi porcjami cukier i utrzeć na jasną masę (przez 5 minut). Dodać żółtka i krótko zmiksować. Nie przerywając miksowania dodać w kilku porcjach mąkę ziemniaczaną, mąką pszenną, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Do masy przełożyć ubite białka i delikatnie wymieszać. Małą formę do babki gotowanej wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, zamknąć wieczko, wstawić do garnka z lekko gotującą się wodą (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy) i nakryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez 1.5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Wierzch dowolnie udekorować cukrem pudrem lub ulubioną polewą. 

1 komentarz:

  1. Mmm, pyszności :)
    Muszę sobie w końcu sprawić taką formę :)

    OdpowiedzUsuń