Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z dużą ilością konfitury wiśniowej którą można również zastąpić konfiturą śliwkową lub truskawkową. W zależności od upodobań smakowych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera. Jest słodkie więc można zmniejszyć ilość cukru podanego w przepisie. Polecam do popołudniowej kawy.
Murzynek z konfiturą wiśniową
Składniki:
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
300 g konfitury wiśniowej
150 g drobnego cukru
szczypta soli
2 duże jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
wiśnie w syropie
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
wiśnie w syropie
Masło umieścić w małym garnuszku i roztopić na średnim ogniu. Następnie zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać aby czekolada roztopiła się i powstała gładka masa. Przelać do dużej miski. Dodać konfiturę, cukier, jajka, sól i delikatnie wymieszać widelcem lub trzepaczką do połączenia składników. Na samym końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać krótko do połączenia mąki z czekoladową masą. Małą keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu na 50-60 minut. Gotowe ciasto wystudzić w blaszce a następnie przełożyć na kratkę i udekorować. Masło roztopić w małym garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Wierzch i boki ciasta pokryć gęstniejącą czekoladą. Na cieście ułożyć kilka wiśni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz