Najlepsze babeczki jakie kiedykolwiek jadłam a na dodatek można je przygotować w ekspresowym tempie. Są bardzo wilgotne i puszyste dzięki bąbelkom zawartym w Coca-Coli. Jej smak nie jest wyczuwalny w cieście ale jeśli ktoś jej nie lubi może ją zastąpić zwykłą wodą gazowaną i dodatkowo zwiększyć ilość cukru. Wierzch babeczek najlepiej udekorować polewą czekoladową i wiśniami koktajlowymi. Polecam.
Czekoladowe muffinki z Coca-Colą
Składniki:
200 g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
160 g cukru dark muscovado
150 ml Coca-Coli
100 ml oleju słonecznikowego
1 łyżka brandy lub rumu
2 jajka
Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
wiśnie koktajlowe
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier muscovado. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: Coca-Colę, olej, brandy i jajka. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i krótko zmiksować. Metalową formę na babeczki wyłożyć papilotkami (8 dużych lub 12 małych) a następnie napełnić je ciastem tak aby sięgało ono do 2/3 wysokości papilotki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC bez termoobiegu i piec przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjąć na kratkę i wystudzić. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej a następnie odstawić aby przestygła i zgęstniała. Wierzch każdej babeczki udekorować polewą czekoladową i wiśniami.
waaw! jak te z cukierni,pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Takie domowej roboty smakują lepiej niż te kupne :) Pozdrawiam
UsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńOgromnie mi się te zdjęcia podobają :)
Dziękuje bardzo :)
Usuń