poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Sernik Wiedeński

0


Bardzo smaczny sernik z dużą ilością polewy czekoladowej. Bez spodu i dodatków. Ciężki i zwarty. Takie serniki lubię najbardziej. Oczywiście można go ulepszyć dodając bakalie lub kawałki czekolady. Polecam.

Sernik Wiedeński

Masa serowa:
100 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
5 jajek
1 kg twarogu półtłustego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Polewa: 
100 g gorzkiej czekolady 
50 g masła

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka i dokładnie zmiksować. Nie przerywając mieszania dodać w kilku porcjach twaróg. Na samym końcu do masy przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz dodać ekstrakt. Całość delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Masę serową przelać do blachy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC a następnie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec przez 90 minut. Gotowy sernik wystudzić w piekarniku przy lekko otwartych drzwiczkach. Następnie odstawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia i polać czekoladą roztopioną z masłem w kąpieli wodnej. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz