poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Jabłecznik pod pierzynką

2


Zwany również szarlotką królewską. Zrezygnowałam z gorzkiej czekolady i zastąpiłam ją wiórkami z białej czekolady. Ciasto jest niesamowicie lekkie i puszyste. Na dodatek bardzo smaczne. Na jednym kawałku ciasta na pewno nie poprzestaniecie. Polecam. 

Jabłecznik pod pierzynką

Biszkopt: 
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
50 g roztopionego masła

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i zmiksować aż powstanie gładka i lśniąca masa. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i roztopione masło. Za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC bez termoobiegu. Piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika i wystudzić (nie zdejmując obręczy z tortownicy). Następnie przełożyć go do mniejszej tortownicy, aby dokładnie przylegał do jej obręczy. 

Masa jabłkowa:
1 kg kwaśnych jabłek
100 g cukru
1/2 szklanki wody
sok z cytryny
1 galaretka cytrynowa

Jabłka pokroić w kostkę i umieścić na patelni. Całość skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wodę. Smażyć na średnim ogniu około 10 min do momentu, aż woda wyparuje a jabłka zmiękną i część z nich rozpadnie się. Do gorących jabłek wsypać galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Następnie masę jabłkową równo rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki na godzinę lub dwie. 

Pierzynka z bitej śmietany:
250 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny 
1 łyżka wody 
wiórki z białej czekolady

Żelatynę umieścić w małym garnuszku, zalać wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia (nie doprowadzać do wrzenia) i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na samym końcu dodać żelatynę i całość krótko zmiksować na małych obrotach miksera. Gotową masę rozsmarować na prażonych jabłkach a na jej wierzchu rozsypać wiórki z białej czekolady. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.  

2 komentarze: