czwartek, 2 lipca 2015

Maślane drożdżówki z kremem migdałowym i wiśniami

2


Przepyszne maślane drożdżówki nadziane kremem migdałowym i wiśniami. Ciasto zawiera bardzo dużo masła przez co jest delikatne i długo utrzymuje świeżość. Jednak są dosyć pracochłonne. Ich przygotowanie zajmuje dwa dni, ale naprawdę warto. Nie ma co tu dużo pisać. Polecam wypróbować przepis.  

Maślane drożdżówki z kremem migdałowym i wiśniami

Ciasto drożdżowe:
60 ml ciepłej wody
9 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej
60 g cukru
1 łyżeczka soli
5 jajek
350 g masła

Krem migdałowy:
4 żółtka
60 g cukru
50 g mąki
500 ml mleka
50 g zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Dodatkowo:
72 wiśnie wydrylowane
jajko roztrzepane
lukier lub cukier puder

Ciasto drożdżowe: drożdże wsypać do miski z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut, aby spieniły się. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać cukier, sól, drożdże z wodą i jajka. Wymieszać łyżką a następnie wyrobić na jednolite i klejące ciasto (około 10 minut bez dosypywania dodatkowej ilości mąki). Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić dodając w kilku porcjach miękkie masło (wyrabiać  tak długo, aż całkowicie połączy się z masłem). Ciasto przełożyć do dużej szklanej misy, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Krem migdałowy: żółtka i cukier ubić na jasną i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i wymieszać za pomocą łyżki. W małym garnuszku zagotować mleko i dodać do masy jajecznej. Cały czas mieszać do uzyskania rzadkiego i jednolitego kremu. Po tym czasie krem przelać z powrotem do garnka, podgrzać na małym ogniu i wymieszać do powstania gęstego kremu. Dodać zmielone migdały i ekstrakt migdałowy. Wymieszać do połączenia składników i odstawić aby wystygł. 

Całość: ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na duży kwadrat o grubości 1 cm, lekko podsypując mąką i podzielić na 18 równych części. Na środek każdego kawałka nałożyć 1 łyżkę kremu i 4 wiśnie. Chwycić za każdy narożnik, złożyć do środka i zlepić ze sobą na samym środku tak aby wiśnie pozostały widoczne w małych szczelinach. Przełożyć na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy pomiędzy każdą bułeczką. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC bez termoobiegu. Piec na złoty kolor przez 15 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić i udekorować cukrem pudrem lub lukrem. 


2 komentarze: