piątek, 31 lipca 2015

Jagodzianki

3


Kolejny przepis na drożdżowe jagodzianki, ale tym razem z lukrem. Kształtem przypominają pączki. Są równie delikatne i puszyste dzięki dużej ilości żółtek w cieście. Przepyszne i wypełnione po same brzegi nadzieniem jagodowym. Jak każde drożdżówki są łatwe do przygotowania ale zajmuje to dużo czasu. Drożdżówki można zamrozić po upieczeniu, ale nie mogą być polukrowane. 

Jagodzianki 

Ciasto:
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
1 jajko
5 żółtek
100 g drobnego cukru
100 g roztopionego masła

Dodatkowo:
300 g jagód
1 żółtko
1 łyżka mleka
lukier

Drożdże ogrzać do temperatury pokojowej a następnie pokruszyć i umieścić w małym kubku lub miseczce. Dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Całość wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajko i żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę przesiać do misy, dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, roztopione masło i masę jajeczną. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (około 15 minut). Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Następnie uformować okrągłe placki a na ich środku ułożyć jagody. Zlepić dokładnie jak pierogi, uformować w kulę i ułożyć (łączeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym spore odstępy. Nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wierzch każdej bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 15-20 minut. Gotowe wystudzić i udekorować lukrem. 


3 komentarze: