Bardzo czekoladowa babka z dodatkiem jogurtu greckiego. Polana gęstą polewą czekoladową. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Ciasto jest bardzo gęste, więc najlepiej wymieszać je za pomocą łyżki. Jogurt grecki sprawia, że ciasto po upieczeniu jest delikatne i wilgotne. Najlepsza babka do popołudniowej kawy. Polecam.
Babka czekoladowa z jogurtem greckim
Ciasto:
125 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru
2 jajka
1 szklanka jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki kakao
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do małej miski przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka i krótko zmiksować. Następnie dodać na przemian jogurt grecki i suche składniki, mieszając krótko do ich połączenia. Przełożyć do metalowej formy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC i piec przez 45-60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i lekko wystudzić. Po kilku minutach wyjąć z formy, przełożyć na metalową kratkę i udekorować polewą.
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
100 ml mleka
15 g cukru
15 g masła
Czekoladę posiekać na małe kawałki. Mleko zagotować, przelać do posiekanej czekolady, dodać cukier i masło. Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników i otrzymania jednolitej polewy. Lekko przestudzić i udekorować ciasto.
0 komentarze:
Prześlij komentarz