niedziela, 29 listopada 2015

Jabłecznik cytrynowy

5


Prosty jabłecznik z kruchego ciasta i nadzienia jabłkowego o orzeźwiającym cytrynowym smaku. Jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Masa jabłkowa z dodatkiem cytrynowego kisielu jest gęsta i nie wypływa ze środka ciasta. Mając pod ręką słoik z prażonymi jabłkami, można w krótkim czasie przygotować bardzo smaczne ciasto dla niezapowiedzianych gości. Polecam. 

Jabłecznik cytrynowy

Nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek
1/3 szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 kisiel cytrynowy z cukrem
3 łyżki bułki tartej

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i umieścić na patelni. Dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać i podgrzać do puszczenia soku. Powstały sok odlać do miseczki, dokładnie wymieszać z kisielem cytrynowym i ponownie przelać na patelnie z jabłkami. Całość lekko podgrzać, energicznie mieszając do czasu, aż nadzienie jabłkowe zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przygotować kruche ciasto. 

Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
130 g jasnego brązowego cukru
230 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny

Wszystkie składniki umieścić w malakserze, wyrobić na jednolite ciasto a następnie podzielić na dwie równe części. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obie połowy ciasta równo rozwałkować. Jedną z nich przełożyć na dno blachy ponakłuwać i podpiec na złoto przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC bez termoobiegu. Po tym czasie na podpieczonym cieście rozsypać bułkę tartą, równo rozłożyć nadzienie jabłkowe i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Całość ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec do zarumienienia przez 40-45 minut. Gotowe ciasto wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. 

5 komentarzy: