sobota, 26 marca 2016

Waniliowe zajączki drożdżowe

2



Waniliowe ciasto drożdżowe, które po uformowaniu wygląda jak siedzący zajączek odwrócony tyłem do nas. Ogonek najlepiej udekorować cukrową posypką. Ciasto drożdżowe idealnie nadaje się do formowania i nie wymaga podsypywania mąką. Po upieczeniu bułeczki można posypać cukrem pudrem lub pokryć lukrem i cukrową posypką. Takie drożdżowe zajączki na pewno spodobają się dzieciom. Polecam bardzo serdecznie. 

Waniliowe zajączki drożdżowe

Ciasto:
250 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
1/4 łyżeczki soli
20 g cukru
1 jajko
100 ml mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii
50 g roztopionego masła

W misie wymieszać mąkę z suchymi drożdżami. Dodać sól, cukier, jajko, mleko i pastę z wanilii. Całość wymieszać, dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto (zajmie to około 10 minut). Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części, każda ważąca około 50 g. Każdy kawałek ciasta podzielić jeszcze na dwie części: mniejsza o wadze około 15 g i większa o wadze około 35 g. Mniejsze części uformować w okrągłe kuleczki z których powstanie ogonek. Większe uformować w długie i cienkie wałeczki z których powstanie reszta część zajączka. Uformować zajączki tak jak na zdjęciu poniżej:


Uformowane zajączki ułożyć na blaszce w sporych odstępach, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie zajączki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 15-20 minut. Gotowe wystudzić na kratce i udekorować lukrem i cukrową posypką. 

2 komentarze: