Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu które po rozwałkowaniu i obłożeniu farszem od razu wstawiamy do piekarnika. Podczas pieczenia bardzo rośnie i pozostaje puszyste w środku. Zdecydowanie moja ulubiona wersja pizzy, koniecznie z dużą ilością ziół prowansalskich.
Ciasto na pizze
Ciasto:
3 szklanki mąki
pół kostki świeżych drożdży
szklanka ciepłej wody
dwie szczypty soli
pół łyżeczki cukru
zioła prowansalskie
Nadzienie:
sos pomidorowy
szynka w plastrach
usmażona cebula
usmażone pieczarki
kukurydza
ser żółty lub mozzarella
W dużej misce umieścić wszystkie składniki na ciasto, na samym końcu wlewając stopniowo wodę. Zagnieść ciasto aby było gładkie i elastyczne. W razie konieczności można dodać więcej wody lub mąki. Dużą płaską blachę, taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na cienki placek i przełożyć na blachę. Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym. Następnie nałożyć szynkę, pieczarki, cebulę, kukurydzę i całość posypać tartym serem. Gotowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 15 min do wyrośnięcia ciasta i roztopienia sera.
blog podlega PRAWĄ autorskim.... boszzz że co? PRAWOM!
OdpowiedzUsuńChodzi o to, że w liczbie mnogiej piszemy 'om' na końcu tj PRAWOM autorskim a nie PRAWĄ.
UsuńA to faktycznie mój błąd nie zauważyłam go. Dziękuje za zwrócenie uwagi i już poprawiam. Pozdrawiam
UsuńRobię podobne ciasto i wychodzi właśnie pyszne i puszyste, polecam również pizze razową z warzywami i pesto (,kuchnia lidla,), mniam :)
OdpowiedzUsuń