piątek, 4 lipca 2014

Ciasto na pizze

4


Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu które po rozwałkowaniu i obłożeniu farszem od razu wstawiamy do piekarnika. Podczas pieczenia bardzo rośnie i pozostaje puszyste w środku. Zdecydowanie moja ulubiona wersja pizzy, koniecznie z dużą ilością ziół prowansalskich. 

Ciasto na pizze

Ciasto: 
3 szklanki mąki
pół kostki świeżych drożdży
szklanka ciepłej wody
dwie szczypty soli
pół łyżeczki cukru
zioła prowansalskie

Nadzienie: 
sos pomidorowy
szynka w plastrach
usmażona cebula
usmażone pieczarki
kukurydza
ser żółty lub mozzarella 

W dużej misce umieścić wszystkie składniki na ciasto, na samym końcu wlewając stopniowo wodę. Zagnieść ciasto aby było gładkie i elastyczne. W razie konieczności można dodać więcej wody lub mąki. Dużą płaską blachę, taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na cienki placek i przełożyć na blachę. Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym. Następnie nałożyć szynkę, pieczarki, cebulę, kukurydzę i całość posypać tartym serem. Gotowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 15 min do wyrośnięcia ciasta i roztopienia sera. 

4 komentarze:

  1. blog podlega PRAWĄ autorskim.... boszzz że co? PRAWOM!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to, że w liczbie mnogiej piszemy 'om' na końcu tj PRAWOM autorskim a nie PRAWĄ.

      Usuń
    2. A to faktycznie mój błąd nie zauważyłam go. Dziękuje za zwrócenie uwagi i już poprawiam. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Robię podobne ciasto i wychodzi właśnie pyszne i puszyste, polecam również pizze razową z warzywami i pesto (,kuchnia lidla,), mniam :)

    OdpowiedzUsuń