piątek, 1 maja 2015

Babeczki z borówką amerykańską

0


Ciężkie i bardzo wilgotne babeczki z borówką amerykańską. Można wykorzystać świeże owoce lub mrożone, przy czym mrożone farbują ciasto na niebiesko. Babeczki z dodatkiem borówki są bardzo delikatne i mało wyraziste, więc można wzbogacić ich smak skórką startą z cytryny i cytrynowym lukrem. Ja z obu tych rzeczy zrezygnowałam i babeczki oprószyłam cukrem pudrem. Na pewno zasmakują dzieciom. Polecam. 

Babeczki z borówką amerykańską

Składniki:
1/2 szklanki drobnego cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
60 g roztopionego masła
1/4 szklanki oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mleka
1 i 1/3 szklanki borówki amerykańskiej 

Przygotować dwie miski. W jednej misce wymieszać suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: masło, olej, jajka, mleko i ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu misek i całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu dodać borówkę amerykańską i delikatnie wymieszać. Metalową formę na 12 babeczek wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem (powinno sięgać do wysokości papilotki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec przez 20-30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wystudzić na kratce i ozdobić cukrem pudrem lub cytrynowym lukrem.  


0 komentarze:

Prześlij komentarz