wtorek, 22 września 2015

Babeczki kokosowe

2


Przepyszne babeczki kokosowe z dużą ilością kremu śmietankowego. Wierzch udekorowany wiórkami kokosowymi i pralinką kokosową. Według oryginalnego przepisu babeczki dekorujemy kremem z białej czekolady, lecz ja za nią nie przepadam więc zastąpiłam ją kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Babeczki smakują rewelacyjnie i wyglądają bardzo uroczo. Uwielbiam kokosowy zapach i smak, więc te babeczki to strzał w dziesiątkę. Polecam.

Babeczki kokosowe

Ciasto:
150 g miękkiego masła
120 g drobnego cukru
3 duże jajka
120 g mąki pszennej
70 g wiórków kokosowych
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki likieru kokosowego

Krem:
250 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
12 pralinek kokosowych

Ciasto:  do małej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. W osobnej misie utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Wsypać suche składniki i wlać likier kokosowy. Całość krótko wymieszać lub zmiksować ma małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Metalową formę na 12 babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami a następnie każdą z nich napełnić ciastem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 25 minut. Gotowe wyjąć na kratkę i wystudzić. 

Krem: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować do otrzymania gęstego i jednolitego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na każdą babeczkę. Następnie wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować pralinkami kokosowymi. Przechowywać w lodówce do czasu padania. 


2 komentarze:

  1. Faktycznie wyglądają uroczo :) Chętnie zjadłabym takie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Zachęcam do upieczenia bo są naprawdę bardzo dobre. Pozdrawiam

      Usuń