wtorek, 8 września 2015

Sernik z borówką amerykańską na kruchym cieście

4


Przepyszny sernik na kruchym cieście z dużą ilością borówki amerykańskiej lub jagód. Wierzch udekorowany kratką z kruchego ciasta i cukrem pudrem, który nadaje ciastu dodatkowej słodyczy. Sernik jest bardzo smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu. Po upieczeniu i wystudzeniu należy wstawić go do lodówki na minimum 12 godzin. Długi czas oczekiwania na skosztowanie, ale naprawdę warto tyle czekać. Bardzo fajny pomysł na przygotowanie sernika w jakiś inny, bardziej oryginalny sposób. Polecam bardzo serdecznie.

Sernik z borówką amerykańską na kruchym cieście

Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
5 jajek
220 g drobnego cukru
2 łyżeczki pasty z wanilii
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
600 g jagód lub borówki amerykańskiej
cukier puder do dekoracji

Kruche ciasto: do miski przesiać mąkę. Dodać zimne masło pokrojone na drobne kawałki, żółtka, cukier i śmietanę. Całość szybko zagnieść a następnie wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części: mniejszą (1/3) i większą (2/3). Metalową blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy, mniejszą ponownie owinąć folią i wstawić do lodówki. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC bez termoobiegu i podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. 

Masa serowa: wszystkie składniki (o temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera, zmiksować krótko do połączenia składników i przelać na podpieczony spód. Na masie serowej ułożyć około 400 g jagód (borówki amerykańskiej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu na 20 minut. Po tym czasie na powierzchni sernika umieścić resztę jagód (borówki amerykańskiej) i udekorować paskami z pozostałej ilości schłodzonego ciasta. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec w 170ºC bez termoobiegu przez 30 minut, do złotego koloru. Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch sernika posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. wszelkie serniki to moja miłość, od razu zakochałam się w twoim :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy pieczenie w 160 stopniach /w niższej temperaturze/to daje coś innego dla sernika????
    Kiedyś znalazłam przepis by piec cały czas sernik w 160 przez 45 minut, ale mam wrażenie że sernik nie rośnie wtedy, czy się mylę???
    Dodanie kolejnej partii borówek oraz pasków ciasta nie wpłynie że ciasto nie wiem opadnie???
    Czy owoce mrożone mogą być lub brzoskwinie z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko zależy od przepisu i od własnego piekarnika. Tradycyjny sernik można piec w 180ºC a taki kremowy i mazisty w 120ºC. Niższa temperatura jest bezpieczniejsza, gdyż sernik równo rośnie i nie przypala się. Ja wolę piec serniki w niższej temperaturze i w razie konieczności wydłużyć czas pieczenia. Sernik nie przypali się z wierzchu i przy brzegach a w środku będzie dopieczony.
    Dodanie kolejnej partii owoców nie sprawi, że ciasto opadnie. Piekłam go w ten sposób już kilka razy i zawsze wychodzi idealny. Można użyć świeżych owoców lub mrożonych. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń