czwartek, 17 września 2015

Muffiny ze śliwkami

2


Bardzo wilgotne ciasto z dużą ilością śliwek w środku. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. Długo zachowują świeżość. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci do szkoły. Polecam.

Muffiny ze śliwkami

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jajka
120 g drobnego cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
300 g śmietany 12% lub 18 %
kilka śliwek
1/4 szklanki cukru demerara 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać jajka, drobny cukier, olej i śmietanę. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać ze sobą a na koniec dodać śliwki pokrojone na małe kawałki. Metalową formę na 12 babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Każdą foremkę napełnić ciastem ze śliwkami a następnie wierzch posypać cukrem demerara. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec przez 25-30 minut. Gotowe wystudzić na kratce kuchennej. 

2 komentarze: