poniedziałek, 21 września 2015

Ciasto kokosowe z jabłkami

2


Ciasto, które od dzisiaj należy do moich ulubionych wypieków. Jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się wspaniały kokosowy zapach. I kto by pomyślał, że połączenie kokosa z jabłkiem może stworzyć coś tak dobrego. To ciasto na pewno pojawi się w moim domu jeszcze wiele razy. Polecam. 
Ciasto kokosowe z jabłkami

Składniki:
125 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
100 ml mleka
4 jabłka
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny

Jabłka obrać, pokroić na połówki i ponacinać z wierzchu. Jabłka umieścić w misie, zalać wodą i sokiem z cytryny. Jabłka dokładnie namoczyć z każdej strony i odstawić. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do małej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie wymieszać z wiórkami. Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować do połączenia składników. Do masy dodać naprzemiennie w kilku porcjach mleko kokosowe i suche składniki. Całość wymieszać lub zmiksować ma małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 45 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudzić a następnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem. 

2 komentarze: