środa, 23 września 2015

Kostka jogurtowa z kokosem, borówką amerykańską i galaretką

0


Prosty i lekki deser, idealny na pożegnanie lata. Pianka jogurtowa z dodatkiem śmietanki kokosowej  jest bardzo delikatna i kremowa. Wierzch pokryty galaretką o smaku owoców leśnych ze świeżymi borówkami i wiórkami kokosowymi. Całość dopełnia na kruchy spód przygotowany z czekoladowych ciasteczek. 

Kostka jogurtowa z kokosem, borówką amerykańską i galaretką

Spód ciasteczkowy:
150 g czekoladowych ciastek z nadzieniem np. Orego
30 g roztopionego masła

Spód: kwadratową blachę o bokach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladowe ciasteczka zmielić na drobny piasek, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć równo na dno blaszki, dobrze przyklepując całość. Wstawić do lodówki na 30 minut. 

Pianka jogurtowa:
250 ml śmietanki kokosowej
500 g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny w proszku
1/3 szklanki gorącej wody

Pianka jogurtowa: żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Zimną śmietankę kokosową ubić na sztywno (ubita nie jest tak sztywna jak zwykła kremówka). Cały czas miksując dodać w kilku porcjach jogurt grecki i cukier puder. Miksować przez kilka minut do czasu powstania gęstego kremu. Do zimnej żelatyny dodać dwie łyżki masy jogurtowej, wymieszać dokładnie i przelać do reszty masy jogurtowej. Całość krótko zmiksować na małych obrotach miksera. Masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Warstwa galaretkowa:
1 galaretka o smaku owoców leśnych
300 ml gorącej wody
250 g borówki amerykańskiej
1/2 szklanki wiórków kokosowych

 Warstwa galaretkowa: galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Na stężonej piance jogurtowej ułożyć świeżą borówkę amerykańską a następnie zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Do czasu podania przechowywać w lodówce. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz