Przepyszna babka kokosowa. Zdecydowanie nie jest to zapychające piaskowe ciasto. Jest ciężka i bardzo wilgotna a przy tym puszysta i odświeżająca. Z dużą ilością mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Ciasto dla prawdziwych miłośników kokosa.
Babka kokosowa
Składniki:
250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
Dodatkowo:
cukier puder
mleko kokosowe
wiórki kokosowe
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać naprzemiennie w kilku porcjach mleko kokosowe i wiórki kokosowe. Całość krótko wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do metalowej formy z kominem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu i piec przez 60 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wystudzić a następnie polać lukrem: cukier puder rozetrzeć z mlekiem kokosowym a jego gęstość regulować większą lub mniejszą ilością mleka kokosowego i cukru pudru. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
0 komentarze:
Prześlij komentarz