środa, 16 września 2015

Bezglutenowa babka piaskowa

0


Puszysta i bardzo piaskowa. Tak bardzo, że na jednej filiżance herbaty na pewno nie skończy się. Jest delikatna i dosłownie rozpada się w rękach. A to wszystko dzięki mące ziemniaczanej. Ciasto jest również w 100% bezglutenowe. Zasmakuje każdemu. W szczególności dzieciom bez diety i z dietą bezglutenową. Polecam.

 Bezglutenowa babka piaskowa 

Składniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dużą metalową formę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką. Jajka ubić na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodać w kilku porcjach cukier, najlepiej łyżka po łyżce. Miksować do czasu, aż masa będzie bardzo puszysta i trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Do masy przesiać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii i ponownie wymieszać. Masło roztopić w małym garnuszku i gorące od razu wlać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przelać do metalowej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 50-60 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Po tym czasie babkę wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, aby całkowicie wystygła. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz