Puszyste maślane drożdżówki z kawałkami śliwek i słodką maślaną kruszonką. Wierzch polany odrobiną lukru. Drożdżówki są bardzo smaczne i delikatne, nie za słodkie. Proste w wykonaniu i tak naprawdę najwięcej pracy zajmie przygotowanie ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Proces wyrastania ciasta w lodówce sprawia, że zmienia ono swoją konsystencję i dużo łatwiej się z nim pracuje. Polecam.
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Ciasto:
350 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
100 ml mleka
3 duże jajka
170 g miękkiego masła
Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
25 g cukru
Dodatkowo:
kilka śliwek
1 jajko
1 łyżka mleka
lukier lub cukier puder
Ciasto: w misie wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodać mleko, jajka i całość dokładnie wymieszać a następnie wyrobić na jednolite ciasto (około 8 minut mikserem). Dodać miękkie masło i dalej wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (około 5 minut mikserem). Nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano wyjąć ciasto z lodówki, krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować okrągły płaski placek i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć po kilka kawałków na środku każdego placka ( skórą do dołu a rozciętą częścią do góry). Całość nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60-90 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę, masło i cukier rozetrzeć między palcami do czasu powstania mniejszych i większych kawałeczków ciasta. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 20 minut. Gotowe wystudzić i udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Właśnie dzisiaj mi się drożdżowe zamarzyło... Może jutro upiekę :)
OdpowiedzUsuń