Śmietanowiec zwany również styropianem lub sernikiem bez sera, czyli dwie warstwy kruchego ciasta przełożone śmietankową pianką i owocami. Bardzo popularne ciasto przygotowywane z różnymi dodatkami takimi jak wiśnie, brzoskwinie lub wiórki kokosowe. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy wszystkie warstwy umieścić w blaszce i upiec, bez wcześniejszego podpiekania pojedynczych warstw. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia po całkowitym wystudzeniu i stężeniu. Polecam.
Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami
Kruche ciasto:
5 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
250 g zimnego masła
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty z wanilii
Pianka:
5 białek
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki cukru
1200 g kwaśniej śmietany 18%
80 g budyniu śmietankowego w proszku
500 g wypestkowanych wiśni
Kruche ciasto: wszystkie składniki zagnieść do otrzymania kruchego i jednolitego ciasta. Podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na kilka godzin lub całą noc.
Pianka: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać w kilku porcjach cukier i dalej zmiksować do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Dodać budyń waniliowy w proszku i delikatnie wymieszać. Następnie w kilku porcjach dodać kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
Całość: blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta, wyrównać i lekko przyklepać. Na cieście równo rozsmarować śmietankową piankę a na jej wierzchu ułożyć wiśnie. Drugą połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce i równo rozsypać na wiśniach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoto przez 50-60 minut. Gotowe ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
koniecznie muszę je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Podobne do ciasta styropian tylko zamiast śmietany idzie jogurt grecki
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuńa gdzie kupić paste z wanilii???
OdpowiedzUsuńJa kupuje w sklepie internetowym na stronie www.aledobre.pl. Można również poszukać w sklepach stacjonarnych z żywnością organiczną lub orientalną. Pozdrawiam
Usuńmożna czymś zastąpić paste z wanilii ?
UsuńMożna użyć ekstraktu z wanilii, cukru waniliowego (wanilinowego), ziarenek wyłuskanych z laski wanilii lub ewentualnie olejku waniliowego (kilka kropli, ponieważ jest bardzo intensywny). Pozdrawiam
UsuńA czy można użyć owoce mrożone? Jak tak to czy trzeba je rozmrazac czy można zamrożone?
OdpowiedzUsuńMożna skorzystać z owoców mrożonych, jednak te z dużą zawartością wody ( soku) należy wcześniej rozmrozić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Pozdrawiam
UsuńA czy można użyć owoce mrożone? Jak tak to czy trzeba je rozmrazac czy można zamrożone?
OdpowiedzUsuń1200 g śmietany? Czy to nie pomyłka ?
OdpowiedzUsuńTak 1200 g kwaśnej śmietany. Pianka musi mieć wyraźny smak kwaśnej śmietany. Właśnie dlatego to ciasto często nazywane jest sernikiem bez sera. Pozdrawiam
UsuńDziękuję, wyszło cudownie przepyszne, zrobiłam z brzoskwiniami z puszki
UsuńCieszę się bardzo, że smakowało. Pozdrawiam
UsuńSpodobał mi się przepis, wypróbuje.
OdpowiedzUsuń1200g. śmietyany to ile to ml..??
OdpowiedzUsuńDo ciasta potrzebna jest gęsta kwaśna śmietana 18% i taka zazwyczaj na opakowaniu jest opisana w gramach. Wszystko zależy od konsystencji kupionej śmietany. Ja zawsze kupuję gęstą kwaśną śmietanę, która opisana jest w gramach, więc trudno mi powiedzieć ile ma ml. Najprościej przeliczyć to za pomocą wagi i naczynia, które opisane jest w ml. Pozdrawiam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń@Anonimowy, polecam stronę ilewazy.pl
UsuńMnie zawsze pomaga, kiedy zadaję sobie takie pytania, jak Ty tutaj :-)
3 SMIETANY PO 400G
OdpowiedzUsuń