Waniliowe ciasto z mrożonymi malinami w środku. Wierzch udekorowany kremem maślanym na bezie szwajcarskiej z dodatkiem puree malinowego. Jego kolor można wzmocnić odrobiną różowego barwnika spożywczego. Ja z niego zrezygnowałam, więc mój krem jest bardzo jasny. Babeczki idealnie nadadzą się na przyjęcie urodzinowe dla dziewczynki lub chłopca w wersji niebieskiej z jagodami lub jeżynami. Długo wytrzymają w temperaturze pokojowej zachowując swój kształt. Te babeczki są naprawdę bardzo dobre a co najważniejsze są słodkie pod każdym możliwym względem. Polecam.
Waniliowe babeczki z malinami
Ciasto:
220 g miękkiego masła
160 g drobnego cukru
4 jajka
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
kilkanaście mrożonych malin
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, miksując krótko po każdym jednym dodanym. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość krótko wymieszać za pomocą łyżki, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do papierowych foremek na muffinki, napełniając je do 2/3 wysokości. W środek każdej foremki z ciastem wepchnąć po dwie maliny (użyłam małych foremek, więc w środku umieściłam po jednej malinie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 20-25 minut. Gotowe wystudzić na kratce i udekorować kremem malinowym.
Krem:
1/4 szklanki malinowego puree
4 białka
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki cukru
345 g miękkiego masła
posypka cukrowa do dekoracji
W metalowej lub szklanej misie umieścić białka, cukier i sól. Misę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna) i cały czas mieszając całkowicie rozpuścić cukier. Po tym czasie białka lekko wystudzić i ubić na sztywną i lśniącą pianę pianę (około 10 minut). Cały czas miksując do zimnej piany dodać w kilku porcjach miękkie masło. Dalej miksując do powstania gęstego, jasnego i jednolitego kremu. Na początku masa będzie wyglądała na zważoną, następnie zgęstnieje i zacznie charakterystycznie szeleścić o ścianki miski. Do gotowego kremu dodać puree malinowe (ewentualnie barwnik spożywczy) i krótko zmiksować do połączenia składników. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować nim wierzch każdej babeczki. Całość posypać kolorową posypką cukrową.
0 komentarze:
Prześlij komentarz