czwartek, 8 stycznia 2015

Czekowiśnia

1


Czekowiśnia czyli słodka konfitura czekoladowo wiśniowa. Bardzo prosta do przygotowania z wiśni świeżych lub mrożonych. Na pewno przypadnie do gustu dzieciom jako dodatek do naleśników czy kanapek. Można również wykorzystać ją do ciast i deserów. Z przepisu wyjdzie miseczka konfitury która na pewno zniknie w ekspresowym tempie. 

Czekowiśnia

Składniki:
1 kg wiśni świeżych lub mrożonych
300 g cukru
1/4 szklanki wody
30 g kakao
1 łyżka rumu

Wiśnie umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać cukrem i zagotować. Zmniejszyć ogień palnika na minimalny i gotować wiśnie bez nakrycia przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Kolejnego dnia wiśnie ponownie smażyć przez 2 godziny na małym ogniu, bez nakrycia. Po tym czasie konfitura powinna zgęstnieć. Kakao i rum rozrobić w 1/4 szklanki wody i dodać do wiśni. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Gotową konfiturę można zaprawić w małe słoiczki lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 

1 komentarz: