piątek, 16 stycznia 2015

Puszysty sernik na zimno

2


Sernik który konsystencją przypomina puszystą piankę, dzięki zawartości dużej ilości piany z ubitych białek. Sernik jest fajną propozycją dla tych którzy są znudzeni tradycyjnymi ciężkimi i zwartymi sernikami. Ten bardziej przypomina lekki deser który na pewno idealnie sprawdzi się w letnie popołudnie przy filiżance dobrej herbaty. Ale na lato niestety trzeba jeszcze troszkę poczekać. Tymczasem zapraszam na sernik. 

Puszysty sernik na zimno 

Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego zmielonego
2 jajka
 szczypta soli
100 g miękkiego masła
10 g żelatyny w proszku
90 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:
kilka biszkoptów podłużnych 
1 galaretka brzoskwiniowa
400 ml gorącej wody

Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać 3 łyżkami zimnej wody, Odstawić na kilka minut do namoczenia. Następnie żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody i całkowicie rozpuścić aby nie było grudek. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. W dużej misie umieścić masło z cukrem pudrem i utrzeć na jasna i puszysta masę. Następnie w kilku partiach dodać ser i żółtka, dokładnie miksując za każdym razem. Do zimnej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać i przelać do reszty masy serowej. Całość dokładnie zmiksować, dodając na samym końcu ekstrakt z wanilii. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Dno małej foremki o wymiarach 25 x 10 cm wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Na wierzch wylać masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić aby wystygła. Na stężałą masę serową wylać zimną i lekko tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowe pokroić i podawać. 

2 komentarze: