Zwane są również pączkami hiszpańskimi lub wiedeńskimi. Przygotowywane są z ciasta parzonego, które smaży się na głębokim tłuszczu, podobnie jak tradycyjne pączki drożdżowe. Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ich lekkość i delikatność sprawia, że można zjeść ich naprawdę bardzo dużo. Pamiętam, że jako dziecko bardzo często kupowałam je w szkolnym sklepiku, podczas przerwy między lekcjami. O dziwo od tamtej pory ich nie jadłam. Wciąż trwający karnawał był dobrym momentem na nadrobienie zaległości. Polecam.
Gniazdka
Ciasto:
1 szklanka wody
100 g masła
200 g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
1 szklanka wody
100 g masła
200 g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
200 g cukru pudru
4 łyżki gorącej wody
olej do smażenia
4 łyżki gorącej wody
olej do smażenia
Mąkę i sól przesiać do miski. W garnku zagotować wodę i masło. Zmniejszyć ogień i jednym ruchem dodać przesianą mąkę. Cały czas szybko i energicznie mieszać, aż całość połączy się i zacznie odchodzić od ścianki. Odstawić na kilka minut do wystudzenia. Do zimnej masy dodać żółtka i utrzeć mikserem na gładką i jednolitą masę. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką np. 1M i wycisnąć na papier do pieczenia tworząc koła o średnicy 6 cm. Następnie całość podzielić na kwadraty, rozcinając papier tak jak na rysunku poniżej:
W szerokim garnku rozgrzać olej do 180ºC. Partiami wrzucać ciasto na rozgrzany olej, tak aby papier znalazł się na górze. Po kilku sekundach papier odklei się od ciasta i wtedy należy go wyłowić z oleju za pomocą szczypiec. Pączki smażyć na złoto po 5 minut z każdej strony. Gotowe osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i polukrować cukrem pudrem roztartym z gorącą wodą. Pączki przechowywać bez nakrycia w temperaturze pokojowej.
0 komentarze:
Prześlij komentarz