sobota, 3 stycznia 2015

Ciasto mleczna kanapka

4



Puszysty czekoladowy biszkopt przełożony bardzo słodkim kremem maślanym z dużą ilością mleka w proszku, które jest mocno wyczuwalne. Ciasto na pewno nie przypadnie do gustu osobom które nie lubią sproszkowanego mleka. Mleczna kanapka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Swoje ciasto postanowiłam upiec z połowy porcji na małej blaszce. Biszkopt upiekłam z połowy składników i odstawiłam na później. O kremie niestety zapomniałam i nie podzieliłam składników. W ten oto sposób przygotowałam ciasto na cienkim biszkopcie z dużą ilością kremu który zdecydowanie w tej ilości jest dużo za słodki. Poniżej podaje prawidłowe proporcje na dużą blachę ciasta i kremu.

Ciasto mleczna kanapka

Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Mleczny krem:
1/2 szklanki zwykłego mleka
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
350 g miękkiego masła
16 g cukru wanilinowego

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
70 g masła

Biszkopt: w dużej misie ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier a następnie żółtka. Całość dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Ciasto przelać na blachę  o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec przez 20-30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy wystudzić i przeciąć wzdłuż ma dwie równe części.

Mleczny krem: w małym garnuszku zagotować zwykłe mleko z cukrem i cukrem wanilinowym a następnie ostudzić. W dużej misie utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Nie przerywając ucierania dodać małymi porcjami ostudzone mleko i zmiksować. Na sam koniec dodać przesiane mleko w proszku i utrzeć na gładki krem. W blaszce umieścić jedną połowę biszkoptu, posmarować kremem i nakryć drugą połową biszkoptu. 

Polewa czekoladowa: w kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Przestudzić i równo rozsmarować na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyciągnąć z lodówki na 2 godziny przed podaniem i pokroić na równe kawałki. 

4 komentarze:

  1. Raz zrobiłam i nigdy więcej, strasznie zamula to ciasto przez mleko w proszku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda krem jest bardzo słodki i czuć w nim sproszkowane mleko które nie każdy lubi. Można spróbować zrobić to ciasto ze zmniejszoną ilością kremu np. tylko z połowy porcji. Może bardziej zasmakuje :)

      Usuń
  2. Ale apetycznie wygląda, uwielbiam te sklepowe "mleczne kanapki" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, super słodkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń