wtorek, 20 stycznia 2015

Delicja makowa

5


Przepyszne ciasto z kremem kawowym, puszystym biszkoptem makowym, konfiturą żurawinową i polewą czekoladową. Całość jest bardzo delikatna i kremowa. Alkohol w kremie jest lekko wyczuwalny w smaku, podobnie jak w tiramisu. Ciasto jest tak dobre, że znika w ekspresowym tempie. Na dodatek jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta a właściwie deseru. Polecam

Delicja makowa

Biszkopt:
4 jajka
100 g cukru
70 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
230 g konfitury żurawinowej do mięs i serów

Dno blachy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170ºC bez termoobiegu. W dużej misie ubić białka na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami cukier i dalej miksować do powstania gęstej i lśniącej piany. Nie przerywając ubijania dodać stopniowo żółtka, a na samym końcu mak, ekstrakt migdałowy i przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do blachy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 22 minuty. Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić, pozostawiając go w formie. Po tym czasie na biszkopcie równo rozsmarować konfiturę żurawinową.

Krem kawowy:
2 łyżki kawy zbożowej
1 łyżka żelatyny
3 łyżki likieru amaretto
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru

Kawę wsypać do metalowego garnuszka, zalać 4 łyżkami gorącej wody i wymieszać. Dodać żelatynę i odstawić na 10 minut do namoczenia. Po tym czasie podgrzać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia żelatyny ( w żadnym wypadku nie doprowadzać do wrzenia ). Dodać likier amaretto i odstawić do wystudzenia. W misie umieścić 200 ml śmietany i serek mascarpone. Całość zmiksować krótko do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodać ostudzoną płynną żelatynę i krótko zmiksować do połączenia składników. W osobnej misie ubić na sztywno 200 ml kremówki razem z cukrem pudrem i dodać do masy kawowej. Całość delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na małych obrotach miksera. Gotowy krem przełożyć na biszkopt posmarowany żurawiną i rozprowadzić równomiernie po całej jego powierzchni. 

Polewa czekoladowa:
130 ml śmietany 36%
100 g gorzkiej czekolady

W garnuszku podgrzać kremówkę, zdjąć z ognia i dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę, a następnie lekko przestudzić. Czekoladę wylać na krem, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Gotowe pokroić w kostkę. 

5 komentarzy:

  1. Cudowne warstwy ciasta :) Prezentuje się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robię zbyt wielu tego typu wielowarstwowych ciast, ale to od razu zwróciło moją uwagę :) jak w eleganckiej cukierni, wygląda bardzo delikatnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę bardzo delikatne :) Zdecydowanie dominuje tutaj kawa i czekolada :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Mmm, ten krem kawowy... Ciacho musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń