czwartek, 19 marca 2015

Babka łaciata

0


Czekoladowo-waniliowa babka idealnie pasuje do popołudniowej kawy w gronie znajomych. Jest bardzo krucha i dosłownie rozpada się w rękach. Zamiast wanilii do jasnego ciasta można dodać skórkę startą z połowy cytryny lub pomarańczy. Polecam. 

Babka łaciata

Składniki:
120 g miękkiego masła
2 jajka
1 szklanka drobnego cukru
100 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 
230 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt z wanilii

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Przygotować trzy miseczki: w jednej wymieszać mleko ze śmietaną, w drugiej roztrzepać jajka a do trzeciej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misie utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną i puszystą masę ( około 10 minut ). Nie przerywając mieszania dodać roztrzepane jajka, najlepiej łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w trzech porcjach odrobinę śmietany z mlekiem oraz mąkę. Za każdym razem mieszać krótko tylko do połączenia składników. Na samym końcu dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować. Małą prostokątną formę na babkę wyłożyć papierem do pieczenia. Oba ciasta naprzemiennie przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C bez termoobiegu. Piec przez 50 minut lub dłużej do suchego patyczka. Gotową babkę przestudzić a następnie wyjąć z formy i dowolnie udekorować. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz