czwartek, 12 marca 2015

Czekoladki z ajerkoniakiem i białą czekoladą

0


Z wierzchu mleczna czekolada, w środku nadzienie z białej czekolady i ajerkoniaku. Alkohol w nadzieniu jest ledwo wyczuwalny więc czekoladki zasmakują nawet osobom które nie lubią alkoholu w słodyczach. Są bardzo łatwe w przygotowaniu ale trochę pracochłonne. Przypomina to zabawę plastyczną z pędzelkiem w ręce ale efekt końcowy jest zachwycający. Idealnie nadają się na prezent. Wystarczy wybrać kształt który będzie pasował do danej okazji. Ja zdecydowałam się na czekoladki bez okazji w kształcie serca. Przepis na nie znalazłam w internecie i zdecydowanie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Wyglądają bardzo uroczo i smakują bosko. Polecam. 

Czekoladki z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Składniki:
240 g mlecznej czekolady
180 g białej czekolady
50 ml ajerkoniaku lub advocatu

Mleczną czekoladę posiekać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej: miskę z czekoladą umieścić nad garnkiem z lekko gotującą się wodą i roztopić, od czasu do czasu mieszając. Za pomocą pędzelka wysmarować dno i boki silikonowej foremki. Wstawić do lodówki aby czekolada stwardniała a następnie powtórzyć czynność. Białą czekoladę posiekać na małe kawałki i również roztopić w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać likier lub ajerkoniak i dokładnie wymieszać. Gdyby masa z jakiś powodów zważyła się wystarczy dodać do niej łyżkę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do silikonowej foremki, zapełniając ją mniej więcej do 3/4 wysokości. Wstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie na wierzchu czekoladek rozsmarować pozostałą mleczną czekoladę i ponownie wstawić do lodówki. Gotowe czekoladki wystarczy delikatnie wycisnąć z foremki. Czekoladki najlepiej przechowywać w lodówce przez kilka dni.



0 komentarze:

Prześlij komentarz