Nie przepadam za majonezem, więc jem go bardzo rzadko, praktycznie tylko w sałatce jarzynowej. Kiedy usłyszałam o cieście z dodatkiem majonezu nie wierzyłam, że tak bardzo mi ono zasmakuje. Jest bardzo puszyste i wilgotne, na dodatek długo zachowuje świeżość. Jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać pozostałe składniki, wymieszać i wstawić do piekarnika. Proste i zarazem efektowne. Za przepis bardzo serdecznie dziękuje Pani Lucynie.
Wielkanocna babka majonezowa
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały majonez
1 mały olejek śmietankowy
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, mąką krupczatkę, olejek śmietankowy i krótko zmiksować. Na samym końcu dodać mały majonez i ponownie zmiksować do połączenia składników. Dużą formę z kominem wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec na złoto przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotową przestudzić w formie przez 10 minut a następnie wyjąć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Piękne babka :) Ślicznie zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło że zdjęcia podobają się :) Pozdrawiam
UsuńJadłam kiedyś taką babkę u znajomej. Faktycznie była bardzo smaczna :) Sama jeszcze nie próbowałam jej piec :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, ma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńbabka majonezowa...to jedyna, którą piekę ;) jest przepyszna :D
OdpowiedzUsuń