sobota, 14 marca 2015

Migdałowe ciasto ucierane z wiśniami

2


Bardzo migdałowe ciasto z dużą ilością wiśni. Jest puszyste i bardzo wilgotne. Specjalnie upieczone w większej foremce aby było niższe. Pomimo swojej prostoty zdecydowanie należy do najlepszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. Idealne dla zapracowanych osób które nie mają czasu na długie pieczenie a chcą zachwycić swoich gości. Polecam

Migdałowe ciasto ucierane z wiśniami

Składniki:
125 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
400 g wiśni
100 g płatków migdałowych 
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W dużej misie utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka i utrzeć na jednolitą masę. Dodać ekstrakt z migdałów i wymieszać. Na sam koniec dodać na przemian w trzech porcjach mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Krótko zmiksować po każdej dodanej porcji, do połączenia składników. Blachę o wymiarach 30 x 20 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć na blachę, ułożyć na nim wiśnie i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C bez termoobiegu i piec przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe cisto wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze: