poniedziałek, 9 marca 2015

Babka jogurtowa

3


Bardzo wilgotna babka jogurtowa o smaku waniliowym. Do połowy ciasta dodałam wiśniowy kisiel w proszku. O dziwo kolor który powstał różni się od koloru jaki chciałam otrzymać. Może barwniki w kisielu były za słabe. Jedno jednak jest pewne. Babka jest przepyszna i bardzo orzeźwiająca. Zachowuje wilgoć i świeżość przez kilka dni. Polecam.

Babka jogurtowa 

Składniki:
4 duże jajka
220 g cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
270 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml jogurtu naturalnego
130 ml oleju słonecznikowego
40 g kisielu (proszku) o dowolnym smaku
cukier puder do oprószenia 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misie ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać pastę z wanilii i wymieszać. Dodać olej, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość krótko zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kisiel w proszku i wymieszać. Metalową blachę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Obie porcje ciasta przelać do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C bez termoobiegu. Piec przez 45 minut do suchego patyczka. Gotową babkę przestudzić w formie a następnie wyjąć z blachy i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wierzch babki posypać cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Lubię takie ciasta, proste, pyszne i pięknie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne ciasto na weekend :)

    ps. Zapraszam na konkurs :) (zarówno n blogu, jak i edycję facebookową)

    OdpowiedzUsuń