piątek, 2 października 2015

Drożdżówki z makiem i śliwkami

1


W sezonie śliwkowym nie może zabraknąć drożdżówek ze śliwkami. Połączenie śliwek i maku okazało się bardzo trafne i smaczne. Ciasto drożdżowe jest delikatne a nadzienie słodkie. Świetnie się mrożą a po rozmrożeniu smakują jak świeżo co upieczone. Polecam

Drożdżówki z makiem i śliwkami

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
8 g suchych drożdży
1 szklanka letniego mleka
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 żółtka
80 g roztopionego masła

Nadzienie:
100 g suchego maku
3 łyżki posiekanych orzechów
1 łyżka rodzynek
5 łyżek cukru
szczypta cynamonu
kilka kropel ekstraktu migdałowego
1 ubite białko
kilka śliwek

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka

Nadzienie: mak zalać gorącą wodą, nakryć talerzykiem i odstawić na całą noc. Następnego dnia dokładnie odcedzić z wody i zmielić dwukrotnie. Dodać orzechy, rodzynki, cukier, cynamon, ekstrakt migdałowy, ubite białko i całość dokładnie wymieszać. 

Ciasto: w misie wymieszać mleko, cukier i jajka. Dodać mąkę, suche drożdże masło i sól. Całość wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części i uformować w owalne bułki. Zachowując spore odległości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie na środku każdej bułki wykonać owalne wgłębienie (ręką lub za pomocą szklanki). Każde napełnić masą makową (około 1 łyżki) a na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w drobne paseczki. Boki każdej bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 20-25 minut. Gotowe wystudzić na kratce.  

1 komentarz:

  1. piekłam też wczoraj właśnie drożdżowe z makiem i śliwkami, ale w formie jednego ciacha:) pycha!

    OdpowiedzUsuń