poniedziałek, 14 marca 2016

Babka kajmakowa

2


Babka o cudownym kajmakowym smaku i zapachu. Kolorem przypominająca bursztyn. Dosyć ciężka, ale przy tym również puszysta i wilgotna. Udekorowana sosem kajmakowym i orzeszkami. Moje ulubione smaki. Nie ma nic lepszego. Na pewno zasmakuje każdemu miłośnikowi masy kajmakowej. Będzie pięknie prezentować się w towarzystwie wielkanocnych mazurków.  Polecam bardzo serdecznie. 

Babka kajmakowa

Ciasto:
5 jajek
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g miękkiego masła
300 g masy kajmakowej
180 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Metalową formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać do miski razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masę kajmakową i masło umieścić w garnuszku a następnie rozpuścić na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę oraz masę kajmakową połączoną z masłem. Całość delikatnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Ciasto przelać do metalowej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec około 45 minut lub dłużej, do czasu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Gotową babkę wystudzić na kratce i polać sosem kajmakowym

Polewa:
100 g masy kajmakowej
2 łyżki śmietany kremówki 36%
kilka posiekanych orzechów

Masę kajmakową i śmietankę podgrzać na małym ogniu, bardzo często mieszając do czasu powstania gładkiej polewy. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić a następnie rozprowadzić na cieście i udekorować posiekanymi orzechami. 



2 komentarze: