piątek, 25 marca 2016

Tradycyjny sernik świąteczny

0


Tradycyjny sernik świąteczny z rodzynkami. Mój ulubiony. Jest puszysty, wilgotny i niesamowicie aromatyczny. Najlepszy na co dzień i od święta. Sernik rośnie, aż pod same brzegi formy. Po upieczeniu należy dobrze go schłodzić, aby równo opadł i nabrał odpowiedniej konsystencji. Najlepiej wstawić go do lodówki na całą noc. Wierzch sernika można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Sernik jest naprawdę bardzo dobry. W moim domu cała blacha zniknęła w ciągu jednego dnia. Niestety sernik jest pracochłonny i trzeba pobrudzić kilka misek, aby go przygotować, ale jestem pewna, że jego smak wynagrodzi cały trud (no i oczywiście brud). Polecam bardzo serdecznie. 

Tradycyjny sernik świąteczny

Składniki:
180 g miękkiego masła 
1 kg zmielonego sera półtłustego
8 jajek
335 g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
30 g budyniu waniliowego w proszku
180 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka pasty z wanilii
1/2 szklanki bakalii

Miękkie masło mieścić w misie i zmiksować. Dodać w kilku porcjach ser i utrzeć na puszystą, jednolitą masę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę a następnie dodać do masy serowej i krótko zmiksować, do połączenia składników. Dodać: mąkę pszenną, budyń waniliowy w proszku, pastę z wanilii i bakalie. Krótko zmiksować. Śmietanę oraz białka ubić na sztywno (oczywiście w osobnych misach) i przełożyć do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do metalowej blachy o wymiarach 20 x 30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 60 minut. Gotowy sernik wystudzić w piekarniku a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Wierzch dowolnie udekorować. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz