piątek, 4 marca 2016

Migdałowy sernik z Amaretto

2


Bardzo prosty i smaczny sernik, idealny na zbliżające się święta wielkanocne. O wyraźnym migdałowym smaku. Do masy serowej warto dodać podprażone płatki migdałowe. Ja z nich zrezygnowałam, ponieważ ilość jaką miałam w domu starczyła tylko do dekoracji sernika. Tak czy inaczej sernik jest bardzo dobry i oryginalny w swym smaku. Udekorowany lukrem i prażonymi migdałami. Będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole wśród babek i mazurków. Polecam bardzo serdecznie.

Migdałowy sernik z amaretto 

Składniki:
750 g zmielonego twarogu półtłustego 
400 g słodzonego mleka skondensowanego
4 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
80 ml likieru Amaretto
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g prażonych płatków migdałowych 

Dodatkowo:
podprażone płatki migdałowe
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki likieru Amaretto

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Twaróg i mleko skondensowane zmiksować na jednolitą masę. Dodać jajka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Na koniec dodać ekstrakt z migdałów, likier Amaretto, mąkę ziemniaczaną i płatki migdałowe. Całość krótko zmiksować lub wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.  Masę serową przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC bez termoobiegu. Piec przez 60-75 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty i sprężysty.  Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin. Po tym czasie wierzch polać lukrem: cukier puder rozetrzeć z likierem amaretto (jego gęstość regulować  dodatkową ilością cukru pudru i likieru) do otrzymania lśniącej i jednolitej konsystencji . Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałowymi. 



2 komentarze: