środa, 9 marca 2016

Wielkanocna babka majonezowa

2


Puszyste i wilgotne ciasto, pokryte cienką warstwą lukru. Można posypać cukrem pudrem, jak ktoś nie lubi słodkich polew. Do tej pory wszystkie babki jakie jadłam z dodatkiem majonezu podobne były do suchego piaskowego ciasta. Natomiast ta babka podobna jest do wilgotnego ciasta drożdżowego, jednak z taką różnicą, że dłużej zachowuje świeżość. Na dodatek majonez nie jest wyczuwalny w cieście, więc babka zasmakuje nawet osobom, które go nie lubią. Polecam bardzo serdecznie. 

Babka majonezowa 

Składniki:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
5 łyżek majonezu
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 Dużą metalową formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do miseczki przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać majonez i krótko zmiksować. Dodać ekstrakt z wanilii i przesianą mąkę. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać, aby połączyły się z ciastem. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 40-50 minut. Gotową babkę studzić w formie przez 15 minut a następie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wierzch babki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
  

2 komentarze:

  1. Przepraszam ale jakiej wielkości Pani użyła formy do pieczenia?Pozdrawiam Laura !☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Do babek zazwyczaj używam standardowych foremek z kominem o średnicy 23 cm (górne wymiary formy) i pojemności 2 litrów. Pozdrawiam.

      Usuń